2020 Trunk 01, Handgeschept Vlaspapier met Japanse Kozo, 30 x 90 x 20 cm

 

Loes Schepens / papierkunst
Weimarstraat 56

instagram @loesschepens

loes@loesschepens.nl

www.loesschepens.nl

 

De mens bevindt zich midden in een snelle verandering van de natuurlijke omgeving. Als mens kennen we het rotsvaste effect van de natuur op ons lichaam en geest. Omgeven door de natuur geeft ons veiligheid, geluk, kalmte en vrijheid. Tegelijkertijd weerspiegelt de natuur voor ons ook vergankelijkheid en verandering. Door de veranderingen die zich in de natuur voordoen, krijgen mensen wisselende zintuiglijke ervaringen.
De (muur)sculpturen die Schepens maakt, met puur natuurlijke materialen, brengen deze zintuiglijke ervaringen over. Het zijn niet direct herkenbare vormen; ze zijn amorf, abstract, ogenschijnlijk eenvoudig. De werken zijn terug te voeren op natuurlijke omgevingen, dieren, planten en hun structuren. Met deze objecten wil de kunstenaar de onthechting die we met de natuur ervaren vertragen. Ze maken ons bewust van referenties die we zelf ervaren tijdens een wandeling aan zee of in het bos.
De materialen die Schepens gebruikt zijn een belangrijk onderdeel van de zintuiglijke ervaring. De tactiliteit die ze uitstralen voedt het gevoel dat je de objecten wilt aanraken. Tegelijkertijd is het arbeidsintensieve  proces ook een eerste stap naar bewustwording, verdieping en waardering van het materiaal.