‘Handwerk’, geslepen glazen lijmobject, 7,5×5,3×3,7 cm

Martine Knoppert / glaswerk
Sweelinckplein 42 (Bewonersoverleg Duinoord)
Monumentale vormgeving is mijn stiel. Mijn meeste werk is relatief klein maar zou ook op grotere schaal uitgevoerd kunnen worden. De glastechniek is ambachtelijk, de onderwerpen zijn vaak persoonlijk.
Lange tijd waren abstracte structuren en kleurvelden dominant in mijn kunstwerken. Na een workshop in Frauenau in Duitsland (zomer 2014) met glas graveren, modeltekenen en druktechnieken kwam de figuratie terug in mijn werk. Dit waren aanvankelijk kleine mensfiguren, blij of nadenkend, zwemmend met dolfijnen of dansend op een koord. Door mijn liefde voor technieken heb ik het boek glastechnieken geschreven (2011), het eerste uitgebreide Nederlandstalige boek over glastechnieken. Ik schreef het in eerste instantie voor mijzelf en mijn cursisten, inmiddels heeft het zijn weg gevonden naar 1500 beoefenaars.
Om de lessen die ik geef interessant te houden probeer ik me regelmatig op een bepaalde techniek te werpen en die uit te diepen. De op de site getoonde afbeeldingen zijn uit de herschik serie uit 2017. <Verschuivende werkelijkheid in relatie tot diepere lagen>. In de herschik serie krijgt het werkproces een grote rol. Het denken aan een mogelijk resultaat wordt uitgesteld. De eerste etappe is het intuïtief beschilderen van een dunne glasplaat en het inbranden van de verf. Na goed kijken naar het resultaat volgt de tweede etappe. De gekleurde glasplaat bewust in stroken of andere stukken snijden. Daarna worden de stukken herschikt en geassembleerd met meer lagen transparant glas alvorens voor een tweede keer de oven in te gaan. De nu verkregen nieuwe nog relatief dunne glasplaat heeft diepte gekregen en een eigen wereld. Ze kan nog worden gebogen tot een schaal of object. Ze kan abstract blijven of een figuur krijgen tot slot.